Når vi insisterer på alle børns ret til fællesskab, er målet at sikre alle børns læring og trivsel. Midlet til at nå dette mål er igennem skolens målrettede og systematiske arbejde med inkluderende læringsmiljøer og inkluderende pædagogik. Det indebærer, at vi kontinuerligt arbejder med:
- Undervisningsdifferentiering – hvor alle børn mødes af krav, der matcher deres læringsforudsætninger.
- Tydelig lærings- og klasseledelse – hvor det er tydeligt for alle børn, hvad der forventes af dem, og de kender vejen dertil.
- At skabe fleksibilitet og variation i undervisningen.
- At skabe positive lærer-elev- og elev-elevrelationer, og i det hele taget sikrer udviklingen af et positivt socialt klima i klassen
Pædagogikken skal imødekomme elevernes forskelligheder, så forskellighederne bliver en styrke i fælleskabet.
Adskillige danske og internationale undersøgelser peger på, at inklusion af elever med særlige behov i almenundervisningen kan gavne alle børns læring, og at en professionel tilgang til udvikling af inkluderende læringsmiljøer er til gavn for alle børn. Det forudsætter dog, at der tages højde for børnenes forskellige læringsforudsætninger, behov, ressourcer, interesser, erfaringer og forskellige muligheder for at kunne bidrage til det fælles. Ligesom et tæt samarbejde mellem skole og forældre og forældrene imellem også er vigtigt.
Nogle elever vil, på trods af almenskolens systematiske indsatser og adskillige målrettede forsøg på at forbedre barnets trivsel og udvikling, stadig mistrives i en sådan grad, at de har behov for et mere specialiseret specialpædagogisk skoletilbud.
Rudersdal Kommune har vi to kommunale specialskoletilbud - et på Skovlyskolen og et på Holte Skole.
Derudover har vi Co-teaching-klasser, som er specialpædagogiske tilbud i en almen klasse, på Birkerød Skole og Ravnholm Skole.