Digitalisering i skolen
Skolen skal forberede eleverne på job, som endnu ikke er skabt, teknologier, som endnu ikke er opfundet og problemer, som vi endnu ikke ved, er opstået.
Derfor skal folkeskolen ikke se informationsteknologi, digitalisering og nye medier som et til- eller fravalg, men som et grundvilkår for, at eleverne kan klare sig i uddannelsessystemet og på arbejdsmarkedet.
Frem for alt skal vi give eleverne metoder til at bruge nutidens og fremtidens værktøjer, og vi skal udvikle deres evne til at reflektere og være kritiske, så de kan forholde sig til digitaliseringen og kan færdes sikkert og med omtanke på nettet og de sociale medier.
-
Ansvarlig adfærd på nettet
Teknologi og dermed også internettet giver mange muligheder i forbindelse med undervisning og læring.
Stort set alle børn og unge har i dag et digitalt liv. Et liv, der er lige så betydningsfuldt for deres sociale status og rolle i fællesskabet, som når de færdes blandt kammerater i den virkelige verden. Men fordi deres digitale liv umiddelbart ikke er synligt for os voksne, kan det være svært at tale med dem om de faldgruber, de støder på, når de er online.
Derfor skal børn og unge lære at begå sig fornuftigt og ansvarligt på nettet, hvor de risikerer at møde forskellige former for krænkelse og overgreb. Det er svært - måske endda tæt på umuligt - at holde de potentielle virtuelle farer helt ude af børnenes verden, og vi bør i stedet fokusere på at hjælpe dem med at navigere sikkert og med sund fornuft online.
-
En del af undervisningen
Digitaliseringen på skolerne skal understøtte elevernes mulighed for at lære at lære mere.
Læring foregår i en global verden med stigende digitalisering og stor foranderlighed. “Det jeg har lært i dag, kan se anderledes ud i morgen”.
Digitalisering handler blandt andet om at kunne navigere i et vidensunivers med mange stemmer og kunne gå kritisk til værks og skelne
mellem pålidelige og upålidelige kilder.
-
Brugen af iPad og andre teknologier skal skabe rammer for den læring, hvor børn og unge styrkes i at stille spørgsmål, selv søge viden og finde svar.
Eleverne producerer formidler gennem tekster, video, film og podcast.
-
Fællesskab og samarbejde
Eleverne skal indgå i digitale fællesskaber - for eksempel i onlineundervisning.
Retten til fællesskab handler også om det digitale fællesskab, og derfor sammentænker skolerne digitalisering og fællesskaber, blandt andet ved at lade elever erfare styrken ved at samarbejde i og gennem teknologier.